Η υπερτρίχωση μπορεί να παρουσιαστεί σε γυναίκες ή άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη παρουσία τελικών τριχών σε διάφορα μέρη του σώματος.
Στις γυναίκες το αισθητικό πρόβλημα που προκύπτει από την παρουσία σκουρόχρωμων τριχών στο πρόσωπο, το στήθος, ή την κοιλία, συχνά έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Ο τύπος των τριχών στην υπερτρίχωση – σκουρόχρωμες, τελικές (ολοκληρωμένες) τρίχες που ακολουθούν τους φυσιολογικούς κύκλους ανάπτυξης – διαφέρει από το χνοώδες τρίχωμα που υπάρχει φυσιολογικά παντού στο πρόσωπο.
Στο δασυτριχισμό των γυναικών (ιδιαίτερη μορφή υπερτρίχωσης), η τριχοφυΐα είναι πολύ έντονη και έχει τα χαρακτηριστικά και την κατανομή της ανδρικής τριχοφυΐας (έκφυση σε πρόσωπο, στήθος, κοιλία κ.α.). Στις περιπτώσεις αυτές, κρίνεται αναγκαίο να γίνεται ειδικός εργαστηριακός έλεγχος για να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης κάποιας υποκείμενης ασθένειας που να προκαλεί την υπερτρίχωση.
Παθήσεις όπως η υπερπλασία των επινεφριδίων, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και η παχυσαρκία μπορούν να συνοδεύονται από υπερτρίχωση. Ορισμένα φάρμακα επίσης, όπως κάποια ορμονικά σκευάσματα και τα αναβολικά, μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων τριχών.
Σε ορισμένες φυλετικές ομάδες ή οικογένειες, υπάρχει αυξημένη τριχοφυΐα που συνήθως εντοπίζεται στο άνω χείλος ή γενικότερα στο πρόσωπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί πάσχουν από υπερτρίχωση ή δασυτριχισμό, αλλά πρόκειται για ένα ιδιαίτερο οικογενειακό ή φυλετικό χαρακτηριστικό, χωρίς σημασία.
Η αληθής υπερτρίχωση οφείλεται σε υπερβολική ευαισθησία των τριχοθυλάκων στις ανδρικές ορμόνες ή στα υψηλά επίπεδα των ορμονών αυτών στο αίμα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όταν υπάρχει ξαφνική αύξηση του αριθμού των τριχών στο πρόσωπο ή στο υπόλοιπο σώμα – ειδικά αν συνοδεύεται από ανωμαλίες του κύκλου στις γυναίκες – η εξέταση από ειδικό Ιατρό κρίνεται απαραίτητη, ώστε με συμπληρωματικές εξετάσεις να διερευνηθεί η αιτία. (συνεχίζεται…)
Γεώργιος Ντούφας
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος