Θεραπείες Laser

Δύο τύποι Laser για βέλτιστα αποτελέσματα

Οι παθήσεις του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων προσβάλλουν τις ηλικίες 20 – 70 ετών. Ένας στους δύο άνω των 50 ετών πάσχει από κάποια διαταραχή του φλεβικού συστήματος, ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες. Στις μέρες μας έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται νεότερες θεραπευτικές τεχνικές που αντιμετωπίζουν κιρσούς και ευρυαγγείες εύκολα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Στο ιατρείο του Κου Γεώργιου Ντούφα η θεραπεία των ευρυαγγειών γίνεται συνδυαστικά με BBL και ND:Yag Laser.

Θεραπεία ευρυαγγειών και αιμαγγειωμάτων

Τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες ;

Οι κιρσοί είναι διατεταμένες φλέβες που φαίνονται κάτω από το δέρμα ως μπλε διογκώσεις με ελικοειδή πορεία, συνήθως επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που προκαλούν συχνά συνοδεύονται από λειτουργικές διαταραχές. Οι ασθενείς περιγράφουν αίσθημα βάρους ή πόνου στις κνήμες ενώ άλλοτε παραπονούνται για καυσαλγία ή κνησμό. Μπορεί να συνοδεύονται από οιδήματα, εξανθήματα, δυσχρωμίες, ερυθρότητα και έλκη τα οποία δεν κλείνουν. Οι ασθενείς με κιρσούς έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από επιπολής θρομβοφλεβίτιδα ή ακόμη και εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ μικρότερες φλέβες οι οποίες έχουν διαταθεί σχηματίζοντας δίκτυα από μπλε ή κόκκινες γραμμές. Μπορεί να είναι περιορισμένες σε ένα μόνο σημείο του ποδιού ή μπορεί να καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του άκρου. Οι ευρυαγγείες δημιουργούν αισθητικά προβλήματα και όχι λειτουργικές διαταραχές όπως οι κιρσοί.

Παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση ευρυαγγειών είναι η κληρονομική προδιάθεση, το υπερβολικό σωματικό βάρος, το κάπνισμα, η παρατεταμένη ορθοστασία, η άμετρη ηλιοέκθεση. Η εγκυμοσύνη επίσης αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση κιρσών και ευρυαγγειών στα κάτω άκρα.

Πως θεραπεύονται οι ευρυαγγείες;

Η σκληροθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος η οποία γίνεται σε αγγεία πάχους μεγαλύτερου των 4 mm με την έγχυση ειδικού φαρμάκου στον αυλό του αγγείου. Το φάρμακο αυτό προκαλεί μία έντονη και άσηπτη φλεγμονή στο ενδοθήλιο (τον εσωτερικό χιτώνα του αγγείου) με αποτέλεσμα αυτό να συρρικνώνεται, να θρομβώνεται και τελικά να αποδομείται. Ανάλογα με την έκταση των βλαβών μπορεί να χρειαστούν 1 – 4 συνεδρίες.

Τα Laser (λέιζερ) χρησιμοποιούνται με επιτυχία για τη θεραπεία των ευρυαγγειών πάχους έως 4 mm (πλειονότητα των κοινών ευρυαγγειών).

Τα λεπτά κόκκινα ή μπλε δίκτυα των ευρυαγγειών εξαφανίζονται μετά από 1 – 3 συνεδρίες. Η θεραπεία δεν απαιτεί αναισθησία και είναι καλώς ανεκτή (περιγράφεται από τους περισσότερους ασθενείς σαν στιγμιαίο «τσίμπημα» με κάθε παλμό του Laser). Μετά τη συνεδρία οι ευρυαγγείες γίνονται πιο σκούρες για 7 – 10 ημέρες και ακολούθως εξαφανίζονται.

Μετά από κάθε συνεδρία Laser μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις φυσιολογικές σας δραστηριότητες, αφού δεν απαιτείται αποθεραπεία κατ’ οίκον.

Με την υψηλή φωτεινή ενέργεια του Laser έχουμε τη δυνατότητα να αποδιοργανώσουμε το τοίχωμα των αγγείων χωρίς να προκαλέσουμε καμιά βλάβη στο δέρμα. Η όλη διαδικασία στηρίζεται στην επιλεκτική αύξηση της θερμοκρασίας του αίματος του αγγείου, που οδηγεί στη θρόμβωσή του.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει με το ND:Yag Laser για τα παχιά αγγεία των ποδιών και με το BBL για τα πολύ λεπτά αγγεία του προσώπου.

Το ND:Yag Laser που εφαρμόζεται στο ιατρείο του Κου Γεωργίου Ντούφα, χαρακτηρίζεται ως «το ισχυρό όπλο» για τις αγγειακές παθήσεις.

Εκπέμποντας στα 1064 nm (σημείο απορρόφησης της φωτεινής ακτίνας από τη μεθαιμοσφαιρίνη των αγγείων) δίνει τη λύση σε διαταραχές, όπως:

 • Eυρυαγγείες των ποδιών και του προσώπου (πάχους έως 4 mm)
 • Αιμαγγειώματα (νεογνικά, port wine stains, cherry hemangiomas)

Ο κανόνας είναι πως με τη θεραπεία Laser στις ευρυαγγείες των κάτω άκρων έχουμε βελτίωση 70 – 80% σε 1 – 3 συνεδρίες.

Τα θρομβωμένα αγγεία «αφομοιώνονται σαν ξένο σώμα» από τον οργανισμό και εξαφανίζονται σε διάστημα 2 – 3 εβδομάδων.

Σε κάποιους ασθενείς με έντονη τάση για δυσχρωμίες μπορεί να παρατηρηθεί «μεταφλεγμονώδης μελάγχρωση» δηλαδή μία σκιά καφέ χρώματος πάνω από το θεραπευμένο αγγείο, η οποία συνήθως υποχωρεί αυτόματα στο επόμενο διάστημα.

Ευρυαγγείες προσώπου: πριν και μετά από 1 μόνο συνεδρία Laser

Ευρυαγγείες ποδιών: πριν και 2 χρόνια μετά από 2 συνεδρίες Laser

Θα ήταν χρήσιμο να υπογραμμιστεί πως η θεραπεία Laser δεν στοχεύει να αλλάξει την κληρονομική προδιάθεσή μας.

Έτσι ενώ οι ευρυαγγείες που θεραπεύτηκαν με το Laser εξαφανίζονται δια βίου, αν υπάρχει έντονη κληρονομική προδιάθεση για αγγειογέννεση, νέες ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα σημεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μία συνεδρία συντήρησης κάθε 2 – 5 χρόνια κρίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της φλεβικής κυκλοφορίας στα κάτω άκρα

 • Στο κρεβάτι να βάζετε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση ώστε να διευκολύνετε την επαναφορά του αίματος στη καρδιά. Ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια είναι αρκετό.
 • Πίνετε αρκετά υγρά καθημερινά.
 • Κάνετε μασάζ το βράδυ με κρύο νερό ξεκινώντας από τα πέλματα και ανεβαίνοντας προς τις κνήμες.
 • Κάνετε τακτικά ήπιες σωματικές ασκήσεις και σπορ χωρίς υπερβολή. Προτιμήστε την κολύμβηση.
 • Περπατάτε τακτικά. Το περπάτημα ενεργοποιεί τις φλεβικές βαλβίδες που προωθούν το περιφερικό αίμα προς την καρδιά.
 • Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και παπούτσια που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος.
 • Το υγιεινό και ελαφρύ διαιτολόγιο χωρίς υπερβολές στη ζάχαρη και το λίπος, είναι σημαντικό. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε ίνες όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
 • Αποφύγετε τον καφέ.
 • Διακόψτε το κάπνισμα.
 • Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι. Να προτιμάτε τη σκιά και να καλύπτετε τα πόδια σας με πετσέτα. Το περπάτημα στην άμμο είναι μία πολύ καλή άσκηση για τα πόδια.
 • Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία. Μη στέκεστε όρθιοι, ακίνητοι, ή καθισμένοι για πολλές ώρες.

Αιμαγγειώματα σε παιδιά

Τα αιμαγγειώματα είναι αγγειακές δυσπλασίες στον υποδόριο ιστό, οι οποίες εμφανίζονται λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού, αυξάνουν σε μέγεθος τους επόμενους μήνες και μετά συνήθως υποστρέφουν. Πολλοί από τους όγκους αυτούς θα υποχωρήσουν αυτόματα μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Τα αιμαγγειώματα εμφανίζονται σε ποσοστό 10% των παιδιών, ενώ το 60% των όγκων αυτών παρουσιάζονται στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου.

Πρόκειται λοιπόν για μια αρκετά συχνή διαταραχή, για την οποία το πρόσφατο δόγμα της επιστημονικής κοινότητας ήταν να την αφήνουμε χωρίς θεραπεία, αφού η πορεία της βλάβης θα οδηγήσει στην υποστροφή της.
Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις στις οποίες αναγνωρίζουμε την ανάγκη για θεραπευτική παρέμβαση λόγω των λειτουργικών ή ψυχολογικών προβλημάτων που είναι δυνατόν να προκύψουν στους μικρούς ασθενείς μας.

Οι κυριότερες ενδείξεις για τη θεραπεία των αιμαγγειωμάτων είναι οι ακόλουθες:

 • η εμφάνιση του όγκου επηρεάζει την αισθητική
 • ελκώσεις ή ατροφία του δέρματος
 • αιμορραγία λόγω τραυματισμού
 • προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον
 • σκελετική παραμόρφωση

Βλέπουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για θεραπευτική παρέμβαση και η μέχρι τώρα άποψη ότι το αιμαγγείωμα «θα περάσει μόνο του» θα πρέπει να αναθεωρηθεί, τουλάχιστον όταν υπάρχει μία από τις ανωτέρω ενδείξεις.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να θεραπεύσουμε ένα αιμαγγείωμα είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν όταν το παιδί αρχίσει να έχει συναίσθηση της διαφορετικότητάς του σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Τα προβλήματα συνήθως ξεκινούν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο, όταν το παιδί θα νιώθει ότι τα άλλα παιδιά το κοιτούν επίμονα ή σχολιάζουν την ύπαρξη του αγγειακού όγκου και το κοροϊδεύουν χωρίς να φταίει.
Το γεγονός αυτό είναι δυνατόν να οδηγήσει τον μικρό ασθενή μας σε εσωστρέφεια ή ανάπτυξη αισθήματος κατωτερότητας σε σχέση με τα άλλα παιδιά, στην ευαίσθητη ηλικία της διάπλασης της προσωπικότητάς του.
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η θέση που εμφανίζεται το αιμαγγείωμα συντελεί στην ανάπτυξη κάποιας λειτουργικής διαταραχής.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις όγκων που αναπτύσσονται στο άνω βλέφαρο και πιέζουν τον οφθαλμικό βολβό, ενώ το μάτι παραμένει μισόκλειστο.
Τέλος, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι ακόμη και μετά την υποστροφή των αιμαγγειωμάτων στην περιοχή παραμένουν κάποια σημάδια που υπενθυμίζουν ότι το αιμαγγείωμα ήταν εκεί. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε ελκώσεις, ατροφία του δέρματος ή τελλαγγειεκτασίες που τελικά θα χρειαστούν κάποια θεραπευτική παρέμβαση.

Στις μέρες μας η νοοτροπία τού «θα περάσει μόνο του» αλλάζει σιγά αλλά σταθερά. Όλο και περισσότεροι ιατροί αναγνωρίζουν την ανάγκη για θεραπευτική παρέμβαση εκεί όπου υπάρχουν ενδείξεις. Οι σύγχρονες θεραπείες Laser προσφέρουν σημαντική βελτίωση στις περισσότερες αγγειακές δυσπλασίες της παιδικής ηλικίας.

Τα αιμαγγειώματα (κυρίως στο πρόσωπο) μπορούν να αντιμετωπισθούν με Laser σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην βρεφική, χωρίς κανένα περιορισμό.

Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα της φυσιολογικής εμφάνισης και κανείς δεν μπορεί από άγνοια ή κακή εκτίμηση να του τη στερήσει, εάν αυτή μπορεί να του προσφερθεί.

Scroll to Top