Υγιές δέρμα με νεανική υφή

Η αναζήτηση για ένα όμορφο και νεανικό δέρμα έχει αρχίσει πολλούς αιώνες πριν.

Στην αρχαία Αίγυπτο, την εποχή της Κλεοπάτρας, οι γυναίκες έκαναν μπάνιο με ξυνόγαλα, ενώ το 1700 στη Γαλλία ήταν κοινή συνήθεια των κυριών να απλώνουν κρασί στο πρόσωπό τους.

Τα peeling (πήλινγκ) είναι μία από τις πιο αγαπητές θεραπείες ανανέωσης του προσώπου στην Ελλάδα σήμερα, προσφέροντας λύσεις σε καταστάσεις όπως το θαμπό δέρμα, οι διευρυμένοι πόροι, οι ουλές ακμής και οι δυσχρωμίες του προσώπου.

Τα peeling που εφαρμόζονται στο ιατρείο (δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γίνονται στο σπίτι ή στα κέντρα αισθητικής) χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες:

 • Φυτικά peeling (AHA) με βάση κυρίως τα α – υδροξυ – οξέα φρούτων
 • Συνθετικά peeling (χημικά) με κυριότερο εκπρόσωπο το TCA (τριχλωροξικό οξύ) και το σαλικυλικό οξύ.

Ανάλογα με το πρόβλημα που θέλουμε να αποκαταστήσουμε σε ένα πρόσωπο επιλέγουμε το είδος του peeling και τον αριθμό συνεδριών που απαιτούνται.

Έτσι σε απλές περιπτώσεις «καθαρισμού του προσώπου» ή όταν το ζητούμενο είναι μια ήπια ανανέωση εφαρμόζουμε AHA peeling (συνυπολογίζοντας το φωτότυπο, την ηλικία και τον τύπο του δέρματος), ενώ σε πιο απαιτητικές καταστάσεις που επιθυμούμε ουσιαστικότερες αλλαγές όπως η βελτίωση των λεπτών ρυτίδων και των δυσχρωμιών (πανάδες) το TCA peeling δίνει την λύση.

Στην κατηγορία των χημικών peeling υπάρχει και το «ισχυρό όπλο», το peeling φαινόλης. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δραστική ουσία που χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. έντονες και βαθιές περιστοματικές ρυτίδες).

Η σύγχρονη τάση στην κοσμητική δερματολογία είναι η προτίμηση των TCA peelings έναντι των AHA.

Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους:

 • Τo TCA μπορεί να παρασκευασθεί άμεσα (ακριβώς τη στιγμή της συνεδρίας στο ιατρείο και να επιλέξουμε (ανάλογα με το πρόβλημα) αν θα κάνουμε σε μία επιφανειακή συνεδρία π.χ. με TCA 10% – 15% ή μία βαθύτερη χρησιμοποιώντας π.χ. TCA 30% – 50%
 • Το προφίλ ασφαλείας των TCA είναι υψηλότατο, χωρίς τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε άλλα δραστικότερα peelings (π.χ. peeling φαινόλης). Το TCA δεν έχει διαδερμική απορρόφηση.
 • Από την άλλη πλευρά, τα φυτικά peelings (AHA) ενώ είναι κι αυτά ακίνδυνα για τον οργανισμό, έχουν ένα βασικό μειονέκτημα: είναι απρόβλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι ενώ π.χ. ένα peeling με AHA 50% στα περισσότερα άτομα προκαλεί ήπια (επιθυμητή) απολέπιση, σε κάποια άλλα το ίδιο peeling μπορεί να οδηγήσει σε έντονο ερεθισμό και κοκκίνισμα που επιμένει για ημέρες. Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που συνήθως προτιμούμε το TCA, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που είναι δυσκολότερες ή πιο απαιτητικές.

Στο τέλος της θεραπείας peeling το δέρμα σας θα έχει ωφεληθεί πολλαπλά έχοντας αποκτήσει:

 • Υγιή σπαργή με βελούδινη και ευχάριστη επιδερμίδα που θα αντικαταστήσει το θαμπό κουρασμένο δέρμα
 • Ελαστικότητα, απαλότητα και φωτεινότητα
 • Νεανική λάμψη και λεία υφή συνεργάσιμη υφή με τα καλλυντικά.

Ειδικότερα για τα peeling:

Φυτικά peeling (AHA)

Άμεση ανανέωση και φυσική λάμψη

(Γλυκολικό οξύ, Πυροσταφυλικό οξύ, Γαλακτικό οξύ)
Σήμερα, έχει πια τεκμηριωθεί ότι τα οξέα φρούτων συμβάλλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία ενός υγιούς και λαμπερού δέρματος. Πρόκειται για φυσικές ουσίες όπως τα α – υδροξυ – οξέα (AHA) που περιέχονται στα φρούτα και το ζαχαροκάλαμο και το γαλακτικό οξύ που υπάρχει στο ξυνόγαλα.

Ο τρόπος δράσης τους είναι απλός: τα AHA μειώνουν τις συνεκτικές δυνάμεις μεταξύ των κυττάρων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας και έτσι ενεργοποιείται η φυσική διαδικασία της απόπτωσης και της κυτταρικής ανανέωσης.

Το peeling (πήλινγκ) με AHA (οξέα όπως το γλυκολικό, πυροσταφυλικό, γαλακτικό κ.α.) είναι μία διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο και εφαρμόζεται από δερματολόγο. Η μέθοδος συνίσταται στην τοποθέτηση του AHA στο πρόσωπο για συγκεκριμένο χρόνο (συνήθως 1 – 5 λεπτά).

Τα AHA μόνα ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους μπορούν να αποτελέσουν ιδεώδεις λύσεις σε πολλά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, το μέλασμα (πανάδες), οι ακτινικές υπερκερατώσεις, οι ηλιακές φακίδες κ.α.

Οι συνεδρίες γίνονται ανά 7 – 14 μέρες (συνήθως απαιτούνται 2 – 4). Αμέσως μετά την εφαρμογή υπάρχει ήπιο ερύθημα (κοκκίνισμα) που υποχωρεί σε 10 λεπτά. Την 3η – 7η μέρα μετά το peeling ακολουθεί ήπια, λεπτή απολέπιση (απόπτωση των «νεκρών κυττάρων» της επιδερμίδας) και πριν προλάβει το δέρμα μας να αναπλαστεί πλήρως εφαρμόζεται το 2ο peeling ώστε να εισχωρήσουμε στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα (χαμένη λάμψη, διευρυμένοι πόροι, λεπτές ρυτίδες, πανάδες, ηλιακές εφηλίδες κ.α.).

Αυτή η απλή και αποτελεσματική αρχή λειτουργίας των peeling είναι που τα καθιέρωσε ως την πιο δημοφιλή θεραπεία ανανέωσης σε πολλές χώρες του κόσμου.

Μετά το τέλος των θεραπειών μία κρέμα συντήρησης του αποτελέσματος, που διατηρεί την απολέπιση σε χαμηλά – μη ορατά επίπεδα, είναι απαραίτητη τις περισσότερες φορές. Ο κύκλος των peelings μπορεί να επαναληφθεί όσο συχνά θέλουμε, χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, συνυπολογίζοντας πάντα την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι με το AHA peeling:

 • μειώνονται οι λεπτές ρυτίδες του προσώπου και τονώνεται το δέρμα
 • απομακρύνονται τα «νεκρά κύτταρα» που δίνουν στο δέρμα κουρασμένη όψη και τραχειά υφή
 • βελτιώνεται το χρώμα του δέρματος (αλλαγή τονικότητας) δίνοντάς του τη φυσιολογική του φρεσκάδα και λάμψη
 • προωθείται η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου
 • η αντιβακτηριδιακή του δράση των AHA αποτρέπει την εμφάνιση φλεγμονών.

Συνθετικά ή χημικά peeling

Η λύση για τις πιο απαιτητικές καταστάσεις

(Τριχλωροξικό οξύ, σαλικυλικό οξύ, φαινόλη, κ.α.)
Για το χημικό peeling (πήλινγκ) χρησιμοποιείται ένα διάλυμα με στόχο να βελτιώσει και να λειάνει την υφή του δέρματος του προσώπου απομακρύνοντας τις εξωτερικές του στιβάδες.

Βοηθά τα άτομα που έχουν κηλίδες, ρυτίδες ή μέλασμα (κοινώς «πανάδες») στο πρόσωπο να αποκτήσουν ομοιογενές χρώμα και λεία υφή.

Το χημικό peeling γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους – για να τονωθεί η εμφάνιση και η αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις που θέλουμε να θεραπεύσουμε την εφηβική ακμή, να απαλύνουμε ουλές στο πρόσωπο που οφείλονται σε αυτήν ή ακόμα και να αφαιρέσουμε προκαρκινικούς δερματικούς όγκους.

Εδώ θα αναλύσουμε διεξοδικά το τριχλωροξικό οξύ (TCA) ως το πιο γνωστό και ασφαλές peeling που εφαρμόζεται από πολλούς δερματολόγους σε όλο τον κόσμο.

Το TCA ως peeling μεσαίου βάθους είναι  απολύτως ασφαλές αφού δεν έχει καμία διαδερμική απορρόφηση. Οι λεπτές ρυτίδες, οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες θεραπεύονται συχνά και αποτελεσματικά με TCA.

Πώς εφαρμόζεται το TCA

Αφού καθαριστεί καλά το δέρμα και πλυθεί ώστε να απαλλαχθεί πλήρως από καλλυντικά, σμήγμα και σκόνη, ο ιατρός σας εφαρμόζει  ομοιόμορφα το TCA στην συγκέντρωση που πρέπει (10% – 70%).

Ανάλογα με τον ειδικό τύπο του δέρματος (λιπαρό, μεικτό, ξηρό), τον φωτότυπο (ανοιχτόχρωμη ή σκουρόχρωμη επιδερμίδα), την ηλικία, τις ιδιαίτερες συνθήκες (π.χ. ευαίσθητο δέρμα) και το πρόβλημα που θέλουμε να αποκαταστήσουμε (ανανέωση, ουλές ακμής, κηλίδες ή πανάδες), ο δερματολόγος Κος Γεώργιος Ντούφας θα επιλέξει την πυκνότητα του TCA, ειδικά για εσάς.

Αυτό γίνεται γιατί σε ένα ευαίσθητο δέρμα για παράδειγμα πρέπει να γίνει ένα ήπιο TCA peeling (συνήθως 15%), ενώ σε ένα προβληματικό φωτογηρασμένο δέρμα με βαθιές ρυτίδες εφαρμόζουμε πυκνότερο TCA (συνήθως 50%).

Το διάλυμα TCA απλώνεται ομοιογενώς στο πρόσωπο και το αφήνουμε να δράσει για 2 – 3 λεπτά. Όταν στο δέρμα παρουσιαστεί λεύκανση (frosting points ή clouds) τότε εξουδετερώνουμε το TCA με μία ειδική κρέμα. Το πρόσωπο διατηρεί για 5 – 10 λεπτά αυτή την λεύκανση, ενώ στη συνέχεια αποκτά ερυθρή όψη για άλλα 5 – 10 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής θα νιώσετε  μέτριο κάψιμο το οποίο σταματά άμεσα στη φάση της εξουδετέρωσης.

Οι συνεδρίες TCA γίνονται ανά 7 – 30 μέρες (συνήθως απαιτούνται 1 – 4) και εναλλακτικά όταν απαιτείται μπορεί να εφαρμοστεί peeling σαλικυλικού οξέος αντί για TCA.

Πρακτικά κατά την έξοδό σας από το ιατρείο (20 λεπτά μετά τη θεραπεία) τίποτα δε μαρτυρά πως μόλις κάνατε μία συνεδρία TCA peeling, αφού το δέρμα σας θα έχει επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Τι επιτυγχάνεται με ένα TCA peeling;

Το TCA peeling, το οποίο μπορεί να κυμανθεί ως προς την πυκνότητα του τριχλωροξικού οξέως από 10% έως και 70%, θεωρείται ένας πολύ αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος:

 • για την ανάπλαση του κουρασμένου δέρματος που έχει χάσει τη λάμψη του
 • για την υποχώρηση των σκουρόχρωμων κηλίδων και πανάδων που μπορεί να προκύψουν μετά από μια εγκυμοσύνη ή μετά από λήψη αντισυλληπτικών
 • για την αισθητή βελτίωση ουλών και άλλων σημαδιών που έχουν δημιουργηθεί στο δέρμα από μικροτραυματισμούς (π.χ. από ακμή)
 • για τη θεραπεία των λεπτών ρυτίδων
 • για τη λείανση της τραχύτητας λόγω φωτογήρανσης (δηλαδή τη γήρανση από υπερβολική έκθεση στον ήλιο).

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε;

Το TCA θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα  ελαφρύ επιφανειακό έγκαυμα στο δέρμα, το οποίο βεβαίως είναι απόλυτα ελεγχόμενο, αλλά απαιτεί κάποια ειδική φροντίδα και αγωγή ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια.

Η «επούλωση» του δέρματος γίνεται περίπου σε 7 – 10 ημέρες και γι’ αυτό το διάστημα είναι προτιμότερη η αποφυγή της ηλιοέκθεσης. Αυτός είναι ο λόγος που τα peeling γίνονται μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες. Η αντηλιακή προστασία θεωρείται απολύτως απαραίτητη για διάστημα 1 – 3 μηνών μετά τη θεραπεία.

Η τοπική αγωγή (καθαρισμός και ενυδάτωση) που θα σας συστήσει ο ιατρός σας μετά το peeling, πρέπει να τηρούνται αυστηρά ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές.

Για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες το peeling θα πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο, ο οποίος θα συνυπολογίσει την έκταση του προβλήματος και τον τύπο δέρματος για να επιλέξει το είδος και το βάθος του peeling, ειδικά για τη δική σας περίπτωση.

Το TCA peeling (αλλά και γενικότερα όλα τα peeling) αντενδείκνυνται:

 • σε άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα (ο ιατρός θα κρίνει αν είναι δυνατή η εφαρμογή ή όχι)
 • σε άτομα που εκτίθενται  στον ήλιο (π.χ. λόγω εργασίας)
 • σε άτομα που έχουν δέρμα με έντονη τάση για ουλές
 • σε άτομα με ενεργό επιχείλιο έρπητα
 • σε άτομα που έκαναν πρόσφατα θεραπεία ακμής με ισοτρετινοΐνη.

Ποιοι και πόσο συχνά μπορούν να κάνουν peeling;

Όριο ηλικίας υπάρχει μόνο ως προς τις μικρές ηλικίες – δεν μπορεί να γίνει κάτω από 15 – 16 ετών. Κατά τα άλλα μπορεί να εφαρμοστεί σε όσες και όσους έχουν ανάγκη από μια βαθιά ανανέωση προσώπου και δεν ανήκουν στις κατηγορίες αντένδειξης.

Προγραμματίζοντας ένα TCA peeling

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, είναι σημαντικό να συζητήσετε τις προσδοκίες που έχετε από τη θεραπεία peeling με τον ιατρό σας. Μην διστάσετε να θέσετε ερωτήματα ή να εκφράσετε την ανησυχία σας για οτιδήποτε.

Ο δερματολόγος Κος Ντούφας θα σας εξηγήσει λεπτομερώς τη διαδικασία, θα σας μιλήσει για τους κινδύνους και τα οφέλη, την περίοδο αποθεραπείας και το κόστος της θεραπείας.

Θα σας δοθούν οδηγίες για το πώς θα προετοιμαστείτε για τη θεραπεία. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται κρέμα ρετινόλης, ένα φάρμακο που χορηγείται με συνταγή ιατρού και περιέχει Βιταμίνη Α, για την προ – θεραπεία που γίνεται μερικές ημέρες πριν το peeling. Η ρετινόλη λεπταίνει την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, επιτρέποντας στο διάλυμα TCA να εισχωρήσει ομοιογενώς, πιο βαθιά.

Εάν το δέρμα σας δεν ανέχεται την προ – θεραπεία με ρετινόλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά μία κρέμα ΑΗΑ.

Εάν έχετε ιστορικό έρπητα, θα πρέπει να το πείτε στον ιατρό σας πριν την έναρξη της θεραπείας.

Η νέα σας εμφάνιση

Οι βελτιώσεις από ένα ήπιο TCA peeling συνήθως είναι πολύ διακριτικές. Στην αρχή θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας δείχνει πιο υγιές, ενώ με την ολοκλήρωση της θεραπείας θα είναι εμφανής και αισθητή η βελτίωση στην υφή του δέρματός σας.
Μετά το τέλος των θεραπειών, μία κρέμα συντήρησης που διατηρεί την απολέπιση σε χαμηλά – μη ορατά επίπεδα, είναι απαραίτητη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένα επιφανειακό peeling με TCA ή σαλικυλικό οξύ μπορεί να γίνεται κάθε 2 – 6 εβδομάδες, ενώ ένα μέσου βάθους κάθε 3 – 6 μήνες.

Γενικά, ο κύκλος των peelings μπορεί να επαναληφθεί όσο συχνά θέλουμε χωρίς περιορισμούς, συνυπολογίζοντας πάντα την ιδιαιτερότητα της κάθε περίπτωσης.

Scroll to Top