Η πιο έξυπνη λύση για τις ρυτίδες έκφρασης

(Botox, Vistabel, Dysport)

Το Botox είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης. Περιλαμβάνει μια σειρά από μικροσκοπικές εγχύσεις με Botox (βοτουλινική τοξίνη) στην περιοχή του προσώπου από ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό. Η συγκεκριμένη αγωγή έχει περισσότερες από 200.000 εφαρμογές στην Ελλάδα και πάνω από δέκα εκατομμύρια παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Είναι η Νο 1 αντιρυτιδική θεραπεία σε όλο τον κόσμο αφού συνδυάζει θεαματικά αποτελέσματα, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα, καμία παρενέργεια και χαμηλό κόστος σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα.

Είναι ασφαλές το Botox;

Το Botox έχει εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια σε 8 διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες για όλα τα είδη μυϊκών δυσλειτουργιών και παθήσεων. Το πολυετές ιστορικό του φαρμάκου αποδεικνύει την απουσία παρενεργειών και παρέχει από μόνο του τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλειά του, ακόμη και για περιπτώσεις που η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι πολλαπλάσια από την ποσότητα που έχει ανάγκη ένα πρόσωπο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Φυσικά, το φάρμακο είναι εγκεκριμένο και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης, έγκριση που έχει δοθεί και από τις μεγαλύτερες και αυστηρότερες κρατικές αρχές (Η.Π.Α., Καναδάς, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κτλ).

Μεσόφρυο: Πριν και 1 μήνα μετά το Botox

Τι θεραπεύεται με το Botox;

Οι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στις στατικές και στις δυναμικές ρυτίδες (έκφρασης).

Οι στατικές είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, ενώ οι δυναμικές είναι αυτές που δημιουργούνται, όταν το πρόσωπο «εκφράζεται». Οι δυναμικές ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές. Η λειτουργία του Botox συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών, που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες.

Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες, με την μερική ακινητοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την μυϊκή σύσπαση επιτυγχάνεται η αποφυγή της δημιουργίας τους.

Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του Botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

«Πόδι της χήνας»: Πριν και 1 μήνα μετά το Botox

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσω τη θεραπεία με Botox;

Επειδή ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, αντίθετα με την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση που απαιτεί πολύ χρόνο, συστήνεται η θεραπεία με Botox όταν εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Οι τελευταίες δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία, αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Επίσης, την κατάσταση του δέρματος επηρεάζουν κάποιοι εξωγενείς παράγοντες, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η φύση της εργασίας και η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό η προληπτική θεραπεία πριν το σχηματισμό των ρυτίδων είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τη διατήρηση μιας νεανικής εμφάνισης.

Θα διατηρήσω την εκφραστικότητά μου;

Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με Botox δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου όταν γίνει από τα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου ιατρού, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας, καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε δύο εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Απλά η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους, χαρίζοντας φυσικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με Botox;

Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Συνήθως, μετά τη θεραπεία με Botox δημιουργούνται μικρές και παροδικές εκχυμώσεις που προέρχονται από τα τσιμπήματα που γίνονται με τη βελόνα της σύριγγας, τα οποία εξαφανίζονται σε δέκα λεπτά.

Επισημαίνεται πως το Botox δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και στα πιο ευαίσθητα άτομα.

Τι θα γίνει αν αποφασίσω να σταματήσω τη θεραπεία μου με Botox;

Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την κινητικότητά τους (σε ποσοστό 100%) με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ θεραπείας κατάστασή του.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω Botox;

Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θεραπεία με Botox δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία με Botox το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από 3 – 4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ των εφαρμογών αυξάνεται καθώς περιορίζονται οι κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Πονάει η θεραπεία με Botox;

Η θεραπεία με Botox είναι μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Κάνοντας μόνο μια σειρά μικρο – εγχύσεων τοπικά με μία εξαιρετικά λεπτή βελόνα, δεν προκαλείται σχεδόν καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα τσίμπημα από έντομο και σε γενικές γραμμές δεν είναι ένας συνεχόμενος πόνος.

Πότε δεν πρέπει να κάνω Botox;

Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις εφόσον γίνεται αμελητέα συστηματική απορρόφηση από τον οργανισμό. Επομένως, μπορεί η θεραπεία με Botox να γίνεται συγχρόνως με οποιαδήποτε άλλη αγωγή χωρίς κανένα πρόβλημα. Στη μόνη περίπτωση που αποφεύγεται η θεραπεία, είναι στους ασθενείς με σοβαρές μυοπάθειες (π.χ. myasthenia gravis). Επίσης, για προληπτικούς λόγους καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και στην περίοδο επιλοχίας.

Μέτωπο: Πριν και 1 μήνα μετά το Botox

Πόσο διαρκεί η θεραπεία με Botox;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με Botox που έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4 – 6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις δέκα λεπτά. Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από έναν ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό, ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σημεία, στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνήθως δεν χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό αφού ο πόνος είναι απολύτως ανεκτός, ενώ σε περίπτωση ενόχλησης μπορεί να εφαρμοστεί μια τοπική αναισθητική κρέμα λίγη ώρα πριν.

Πρέπει μετά τη θεραπεία με Botox να μείνω σπίτι μου για κάποιες ημέρες;

Όχι. Μετά τη θεραπεία με το Botox, το μόνο που θα φαίνεται θα είναι αχνό ερύθημα (κοκκίνισμα) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου από τα τσιμπήματα της βελόνας για 10 – 15 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την έξοδό σας από το ιατρείο, τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανισθεί.

Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν λοιπόν να συνεχιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μπορεί το Botox να θεραπεύσει την υπεριδρωσία;

Ναι. Εκτός από την καταπολέμηση των ρυτίδων, το Βotox βρίσκει ιδανική εφαρμογή και στην αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης στις μασχάλες, τις παλάμες και τα πέλματα.

Η διαδικασία δεν περιορίζει τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα, αλλά μόνο την υπερβολική. Η εφίδρωση της μασχάλης μειώνεται κατά 90% τις πρώτες 2 – 3 ημέρες και το πλήρες αποτέλεσμα έρχεται μετά την πρώτη εβδομάδα. Η εφίδρωση τη νύχτα μπορεί επίσης να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση του Botox ενώ ταυτόχρονα περιορίζει δραστικά και τη δυσοσμία που υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις υπεριδρωσίας.

Οι περισσότεροι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη της αντιιδρωτικής θεραπείας Botox με μια εφαρμογή κάθε 9 – 12 μήνες. Μετά από αυτό, η εφαρμογή πρέπει να επαναληφθεί.

Scroll to Top