Ακμή :  Ο ρόλος της διατροφής

Η ακμή παρουσιάζεται περίπου στο 85% των εφήβων. Τα «σπυράκια» στο πρόσωπο, στο στήθος και στην πλάτη είναι από τα προβλήματα που ενοχλούν περισσότερο τους νέους και δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που τα δερματικά αυτά προβλήματα, αποτελούν αιτία ψυχικών διαταραχών, όπως εσωστρέφεια και χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης.

Ποια είναι η αιτία της ακμής;

Η ακμή έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία. Επιγραμματικά, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι η ακμή οφείλεται στις αλλαγές που προκαλούν οι ορμόνες στην λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Η παραγωγή του σμήγματος αυξάνεται, γίνεται πιο παχύρρευστο και έτσι «οι πόροι

του δέρματος κλείνουν». Τα βακτηρίδια που φυσιολογικά υπάρχουν στο δέρμα, λόγω της νέας αυτής κατάστασης, πολλαπλασιάζονται, προκαλώντας φλεγμονή. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρότερα προβλήματα ακμής και εντονότερη κλινική εικόνα από άλλους. Είναι πιθανόν ότι τα άτομα αυτά είναι περισσότερο ευαίσθητα στις «εφηβικές» ορμόνες. Επίσης, παράγοντες όπως η χρήση λιπαρών καλλυντικών, η εφίδρωση, η κακή υγιεινή του δέρματος και η υγρασία επιδεινώνουν και επιμηκύνουν την πορεία της ακμής.

Υπάρχει πολύ ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα φαγητά που καταναλώνει κάποιος, είναι δυνατόν να ευνοούν την εκδήλωση της νόσου. Η ορθότητα ή όχι της εν λόγω αντίληψης, είναι συζητήσιμη.

Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα, δεν μας επιτρέπουν να δηλώσουμε ότι η αποφυγή κάποιων φαγητών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής, ούτε ότι όταν υπάρχει ακμή, κάποιες τροφές μπορούν να την επιδεινώσουν. Έτσι, η συνήθης οδηγία που προτείνεται, είναι η αποφυγή των τροφών (συνήθως λιπαρές τροφές), τις οποίες υποκειμενικά ο ασθενής θεωρεί υπεύθυνες (κάθε φορά που τις καταναλώνει, η ακμή του επιδεινώνεται). Η χορήγηση της θεραπείας που θα αποφασίσει ο Ιατρός καθώς και η εναλλαγές των αγωγών ανάλογα με την κλινική εικόνα και την εποχή, μαζί με τους εξατομικευμένους διατροφικούς χειρισμούς ανά περίσταση, οδηγούν σχεδόν πάντα στην ύφεση της νόσου.

Γεώργιος Ντούφας

Δερματολόγος  Αφροδισιολόγος

Scroll to Top