(…συνέχεια προηγούμενου άρθρου)
Ένα από τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της υπερτρίχωσης ή του δασυτριχισμού, είναι η απώλεια των περιττών κιλών και η διατήρηση ενός κανονικού βάρους σώματος.

Υπάρχουν όμως και άλλες γνωστές μέθοδοι (προσωρινές ή μόνιμες) για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, όπως:

  • Η ευρέως διαδεδομένη χρήση αποτριχωτικών κρεμών ή το απλό ξύρισμα της περιοχής που έχει περιττές τρίχες, είναι απλές και εύκολες μέθοδοι, που χρησιμοποιούνται ευρέως. Οι τρίχες όμως εκφύονται ξανά κι έτσι οι συγκεκριμένοι τρόποι αποτρίχωσης χρειάζεται να εφαρμόζονται τακτικά, γεγονός που μερικές φορές ερεθίζει το δέρμα. Ειδικότερα, οι εν λόγω κρέμες αφαιρούν τις τρίχες από το δέρμα, μέσω της αποδόμησής τους με χημικές ουσίες. Χρειάζεται προσοχή διότι οι κρέμες αυτές μπορούν να προκαλέσουν ερεθιστική δερματίτιδα σε άτομα με ευαισθησία. Πριν από τη χρήση τους λοιπόν, είναι φρόνιμο να τοποθετείται δοκιμαστικά μια μικρή ποσότητα κρέμας σε μία περιοχή, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ευαισθησία ή όχι στη συγκεκριμένη κρέμα. Εάν δεν υπάρξει αντίδραση, τότε η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα.
  • Η αποτρίχωση με ζεστό κερί, κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό στο δέρμα ή ρυτίδωση (λόγω της συνεχούς κακοποίησης των δεσμών του δέρματος κατά την απομάκρυνση των τριχών), έχει όμως αποτελέσματα μακρύτερης διάρκειας και γι΄ αυτό είναι ευρέως διαδεδομένη.
  • Η ηλεκτρόλυση με βελόνα είναι μία αποτελεσματική αλλά αρκετά επώδυνη μέθοδος. Στην ηλεκτρόλυση καταστρέφεται ο θύλακας της τρίχας δια μέσου της χορήγησης χαμηλής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Με τα Ιατρικά Laser, καταστρέφεται αποτελεσματικά και επιλεκτικά ο θύλακας της τρίχας, χωρίς να βλάπτονται ουσιαστικά άλλες δομές του δέρματος. Μετά από μερικές συνεδρίες, η τρίχα πέφτει και δεν εκφύεται ξανά, αν και υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες δεν επιτυγχάνεται μόνιμη αποτρίχωση, στο επιθυμητό ποσοστό. Η θεραπεία της υπερτρίχωσης με Laser απαιτεί αρκετές συνεδρίες και επιβάλλεται να γίνεται από εξειδικευμένο δερματολόγο. Στον ασθενή πρέπει να επισημαίνεται ότι η αποτρίχωση με Laser μπορεί να προκαλέσει παροδικό ερεθισμό, όπως κοκκίνισμα του δέρματος ή μελάγχρωση (ειδικά σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα), που υποχωρούν μετά από λίγο.

Στις περιπτώσεις έντονου δασυτριχισμού, ο Ιατρός σας μπορεί να αποφασίσει την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και την εφαρμογή Laser, ταυτόχρονα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του δασυτριχισμού, απαιτούν τουλάχιστον 3 – 9 μήνες για να καταστείλουν την δημιουργία νέων τριχών. Σε συνδυασμό με συνεδρίες Laser ανά τακτά διαστήματα, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Γεώργιος Ντούφας
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Scroll to Top