Το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος μας, που συμβάλλει ουσιαστικά στην διατήρηση της καλής κατάστασης και ομοιόστασής του.

Η δράση του είναι εντυπωσιακά πολλαπλή: ελέγχει το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, επιβραδύνει την διάχυση του νερού από το δέρμα προς την επιδερμίδα αυξάνοντας την ενυδάτωσή του, μεταφέρει πρωτεΐνες, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες, αποτρέπει την μετατροπή του διαλυτού κολλαγόνου σε αδιάλυτο και ενισχύει την επουλωτική και αναπλαστική ικανότητα του δέρματος.
Λόγω της αδιαμφισβήτητης χρησιμότητάς του, το Υαλουρονικό οξύ δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί στην σύγχρονη δερματολογία, με διάφορους τρόπους. Έτσι σήμερα, μπορεί να παρασκευαστεί σε ειδικά εργαστήρια (ως προϊόν βιοτεχνολογίας) ή να ληφθεί ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών και να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς. Ως φυσικό προϊόν δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα αλλεργίας ή άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών, σε όποια μορφή και αν χρησιμοποιηθεί.
Από τους δερματολόγους χρησιμοποιείται κυρίως σε μορφή διάφανου gel (ενέσιμο εμφύτευμα) για την βελτίωση των στατικών ρυτίδων ή την αύξηση του όγκου των χειλιών. Επίσης βρίσκει πολλαπλές εφαρμογές στην μεσοθεραπεία του προσώπου (Mesolifting) – μόνο του είτε σε συνδυασμό με πολυβιταμίνες – με αποτέλεσμα να προσδίδει στο δέρμα σφριγηλότητα, φυσική ελαστικότητα και βαθιά ενυδάτωση.

Εκτός από τον ενέσιμο τρόπο εφαρμογής του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
Υπό μορφή κρέμας, spray, ή επιθεμάτων μετά από επεμβατικές ή μη επεμβατικές τεχνικές ανάπλασης του προσώπου (Peelings, μικροδερμοαπόξεση, ανάπλαση με Laser, κ.α.)
Ως επουλωτικό, μετά από τραύματα, εγκαύματα και χειρουργικές τομές.
Το Υαλουρονικό οξύ επιταχύνει την ανάπλαση και επούλωση του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο ανάρρωσης, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για παρενέργειες και επιπλοκές.
Ταυτόχρονα, η πολύχρηστη αυτή ουσία εμπεριέχεται σε πολλές «αντιγηραντικές – αντιρυτιδικές» κρέμες, που έχουν στόχο την βελτίωση της εκτατικότητας και ελαστικότητας του δέρματος.
Γενικά μπορούμε να πούμε, ότι το Υαλουρονικό οξύ που παρασκευάζεται σε εξειδικευμένα εργαστήρια είναι ένα ασφαλές, δοκιμασμένο και αξιόπιστο προϊόν, που όταν χρησιμοποιηθεί σωστά από τον Ιατρό συμβάλλει θεαματικά στην βελτίωση και αποκατάσταση των ατελειών του δέρματος.

Γεώργιος Ντούφας
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

Scroll to Top