Η αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και προστατευτική δράση του Ελληνικού μελιού

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το ρόλο κάποιων τροφών – και ειδικότερα του μελιού – στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και γενικότερα στην αποτροπή διαφόρων ασθενειών.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα ερευνών για τα σημαντικά οφέλη του μελιού (ειδικότερα κάποιων ποικιλιών Ελληνικού μελιού):

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης : Η μοναδικότητα του Ελληνικού μελιού έχει να κάνει με την ποιοτική υπεροχή του ως προς τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, συγκριτικά με τα μέλια άλλων χωρών.
  • Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Φαρμακευτικό τμήμα : Ορισμένες ποικιλίες Ελληνικού μελιού λόγω της ιδιαίτερης χημικής τους σύστασης, παρέχουν ισχυρή αντιμικροβιακή και μυκητοκτόνο δράση.
  • Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας – Ιατρική σχολή Ιωαννίνων : Πολλά από τα μέλια που παράγονται στην χώρα μας έχουν την ικανότητα να αποτρέπουν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών στον οργανισμό και να προστατεύουν το DNA των κυττάρων μας μετά από έκθεση σε οξειδωτικούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες ως γνωστόν, οδηγούν σε μία σειρά ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές ή νευροεκφυλιστικές παθήσεις, κακοήθειες και γήρανση του δέρματος.
  • Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας – Ιατρική σχολή Αθηνών : Από μελέτες του εργαστηρίου αποδείχθηκαν σημαντικές βιολογικές δράσεις του μελιού, όπως η in vitro αντι-οιστρογονική δράση σε κύτταρα καρκίνου μαστού και η αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού κυττάρων καρκίνου προστάτη.

Στη σημερινή εποχή, που η υιοθέτηση των επιβλαβών δυτικών προτύπων διατροφής ολοένα και αυξάνεται, είναι περισσότερο επιτακτικό από ποτέ αυτό που πολλές μελέτες παγκοσμίως συστήνουν: η εφαρμογή των αρχών μίας πιο φυσικής και παραδοσιακής διατροφικής συνείδησης. Το μέλι, με τις από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, μπορεί να προσαρμοστεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να συμβάλλει δραστικά στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματός μας και στην συνολική θωράκιση της υγείας μας.

Γεώργιος Ντούφας
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Scroll to Top