Η υπεριδρωσία επηρεάζει περίπου το 3,2% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από την υπερβολική παραγωγή ιδρώτα από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Η πάθηση μπορεί να αρχίσει από την παιδική ηλικία ή αργότερα.

Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες η υπεριδρωσία προκαλεί ανάλογα κοινωνικά – ψυχολογικά προβλήματα στους πάσχοντες όπως η ακμή και η ψωρίαση, αφού τα άτομα με υπεριδρωσία, παράγουν από 4 – 5 φορές περισσότερο ιδρώτα.

Η υπεριδρωσία είναι μια ενοχλητική κατάσταση και είναι δυνατόν να επηρεάζει όλο το σώμα ή να εντοπίζεται μόνο σε κάποιες περιοχές όπως οι μασχάλες, οι παλάμες ή τα πέλματα.

Για την αντιμετώπιση της πάθησης αυτής, προτείνονται διάφορες θεραπείες όπως ισχυρά ανθιδρωτικά ή φάρμακα που καταστέλλουν τη διέγερση των αδένων που παράγουν τον ιδρώτα. Σε ορισμένες ανθεκτικές περιπτώσεις προτείνεται μέχρι και χειρουργική επέμβαση.

Εδώ και μερικά χρόνια ένα νέο θεραπευτικό όπλο υπάρχει στη φαρέτρα των δερματολόγων. Μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδος για την αντιμετώπιση της μασχαλιαίας – παλαμιαίας – πελματιαίας υπεριδρωσίας με χορήγηση αλλαντικής τοξίνης τύπου Α, που είναι ευρύτερα γνωστή με την εμπορική ονομασία Botox.

Οι μικροεγχύσεις Botox χρησιμοποιούνται σήμερα για την θεραπεία ρυτίδων στο πρόσωπο. Γίνεται έγχυση της ουσίας αυτής σε συγκεκριμένους μύες του προσώπου που λόγω της σύσπασης τους προκαλούν ρυτίδες. Η μερική αδρανοποίηση των εν λόγω μυών με αυτή την τεχνική, οδηγεί σε παροδική εξαφάνιση ή εξομάλυνση των ρυτίδων για χρονικά διαστήματα που κυμαίνονται από 4 έως 8 μήνες.

Οι μικροενέσεις Botox χρησιμοποιούνται για τις ρυτίδες στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια και στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών.

Σε μία μεγάλη και τεκμηριωμένη κλινική θεραπευτική δοκιμή, Ιατροί από το πανεπιστήμιο St Louis, χορήγησαν με τυχαιοποιημένο τρόπο σε 322 ασθενείς με υπεριδρωσία μασχάλης, είτε ενέσεις Botox είτε ενέσεις φυσιολογικού ορρού (Placebo) στην περιοχή της μασχάλης.

Το σκεπτικό της χορήγησης ενέσεων Botox βασίζεται στο ότι αδρανοποιούν επιλεκτικά και προσωρινά το νεύρο που διεγείρει τους μασχαλιαίους αδένες που παράγουν τον
ιδρώτα.
Οι ασθενείς που έτυχαν θεραπείας με ενέσεις Botox, έλαβαν από 12 έως 14 μικροενέσεις στην κάθε μασχάλη.
Κατά την αξιολόγηση που έγινε ένα μήνα αργότερα, 75% των ασθενών που έκαναν θεραπεία με Botox, παρουσίασαν σημαντικά μειωμένη εφίδρωση (μετρημένη αντικειμενικά με δοκιμασία αμύλου – ιωδίου). Στους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (Placebo), δηλαδή φυσιολογικό ορό, μόνο το 25% παρουσίασε μειωμένο ιδρώτα μασχάλης.

Οι Ιατροί τονίζουν ότι 43% των ασθενών ανακουφίστηκαν από την πάθηση τους για ένα χρόνο περίπου με μόνο την αρχική χορήγηση Botox. Η μέση διάρκεια της μειωμένης εφίδρωσης στους ασθενείς που έλαβαν Botox ήταν 6 μήνες.

Η θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας προσφέρει σημαντική ανακούφιση στους ασθενείς. Θα πρέπει όμως ο κάθε ασθενής να αξιολογείται από το Ιατρό του για να φανεί εάν είναι δυνατόν να επωφεληθεί από τη θεραπεία αυτή που έχει υψηλό κόστος.

Γεώργιος Ντούφας
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Scroll to Top