Η επιθυμία για απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, αρχίζει συνήθως κατά την εφηβεία. Αυτή η επιθυμία δεν περιορίζεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αντιθέτως ενισχύεται, διότι όσο αυξάνει η ηλικία, τόσο εμφανίζονται τρίχες και σε άλλα μέρη του σώματος μας, όπου αρχικά δεν υπήρχαν. Ο λόγος είναι ότι το χνοώδες λεπτό-τρίχωμα μετατρέπεται σταδιακά σε τελικό-ώριμο τρίχωμα, όσο περνούν τα χρόνια. Έτσι γυναίκες αλλά και άνδρες, καταφεύγουν σε διάφορες μεθόδους αποτρίχωσης.

Οι γυναίκες από την αρχαιότητα επεδίωκαν την αποτρίχωση. Ιστορικά, η αποτρίχωση με ζεστό κερί ήταν γνωστή από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η αποτρίχωση άρχισε να διαδίδεται ευρέως.

Το 1992 παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι στις περιοχές που εφαρμόζονται ακτίνες Laser, η τριχοφυΐα περιορίζεται. Έτσι, μετά από αρκετές έρευνες και μελέτες, το 1995 δόθηκε επίσημα από τον F.D.A. (Food and Drug Administration) των Ηνωμένων Πολιτειών, η έγκριση για χρήση Ιατρικών συσκευών Laser, με σκοπό την  αποτρίχωση για αισθητικούς λόγους.

  • Πως αφαιρεί το Laser τις τρίχες;

Ο κύκλος ανάπτυξης μιας τρίχας κυμαίνεται από 4 έως 24 μήνες περίπου, ανάλογα με το μέρος του σώματος στο οποίο βρίσκεται. Οι ακτίνες Laser απορροφώνται επιλεκτικά από τη μελανίνη της τρίχας. Έτσι στοχεύοντας στον βολβό της (εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη ποσότητα μελανίνης μίας τρίχας όταν βρίσκεται στην αναγενή φάση της ανάπτυξής της), προκαλείται θερμόλυση στο στέλεχος και την «ρίζα» της. Η τρίχα θερμολύεται με κάθε εφαρμογή Laser, έως ότου τελικά καταστραφεί και το τριχοθυλάκιό της, οδηγώντας στην μόνιμη αποτρίχωση. Μετά από έναν ικανοποιητικό αριθμό συνεδριών (που διαφέρει από άτομο σε άτομο), επιτυγχάνουμε μόνιμη αποτρίχωση του 85-100% των τριχών.

  • Πόσο διαρκεί μία συνεδρία αποτρίχωσης με Laser;

Μια θεραπεία με Laser μπορεί να διαρκέσει από ελάχιστα λεπτά (π.χ. άνω χείλος) μέχρι 1-2 ώρες (π.χ. πόδια), ανάλογα με την έκταση της περιοχής που εφαρμόζεται η μέθοδος. Οι συνεδρίες Laser πρέπει να γίνονται ανά 1-2 μήνες για να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η πυκνότητα των τριχών, η έκταση που καλύπτουν και ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας παίζουν ρόλο στον αριθμό των συνεδριών που χρειάζονται.

  • Σε ποια σημεία μπορεί να κάνει κανείς αποτρίχωση με Laser;

Οι ακτίνες Laser για αποτρίχωση μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα μέρη του σώματος. Στις γυναίκες γίνεται συνήθως αποτρίχωση στα πόδια, το πρόσωπο, το άνω χείλος, τις μασχάλες και την περιοχή του μπικίνι. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των ανδρών που επιζητούν αποτρίχωση κυρίως στην πλάτη, τους ώμους και το στήθος, ενώ ειδικότερα οι αθλητές προτιμούν αποτρίχωση και στα πόδια.

  • Υπάρχουν παρενέργειες με τη μέθοδο Laser;

Η αποτρίχωση με Laser, είναι παγκοσμίως νομικά κατοχυρωμένη ως Ιατρική πράξη και ως εκ τούτου εφαρμόζεται μόνο από ειδικό δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό. Έτσι λοιπόν, ένας εξειδικευμένος Ιατρός στην τεχνολογία Laser είναι σε θέση να γνωρίζει και να χειρίζεται θεραπευτικά όλες τις αντιδράσεις μικρής σημασίας που μπορεί να έχει η μέθοδος, όπως:

  • Ανεκτό αίσθημα πόνου – θερμότητας κατά τη συνεδρία.
  • Ερυθρότητα (κοκκίνισμα) του δέρματος γύρω από την τρίχα, που συνήθως διαρκεί 1 – 4 ώρες μετά την θεραπεία με Laser.
  • Σε σκούρα και πολύ ευαίσθητα δέρματα, σπάνια μπορεί να παρατηρηθεί τοπικά αποχρωμάτωση ή μελάγχρωση (πιο σκούρο ή πιο ανοιχτό χρώμα του δέρματος), που υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες.

Εκτός από αυτές τις τοπικές αναστρέψιμες αντιδράσεις, η μέθοδος δεν έχει παρενέργειες ή δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό. Τα αποτελέσματα της μεθόδου Laser είναι πάντοτε ικανοποιητικά και μόνιμα, αν και υπάρχουν κάποιες  περιπτώσεις στις οποίες για να επιτευχθεί μόνιμη αποτρίχωση απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες από αυτές που είχαν αρχικά προβλεφθεί.

  •  Ποια εποχή είναι καλύτερη για να ξεκινήσει κάποιος;

Χρήσιμο είναι να τονιστεί πως η έκθεση στον ήλιο πρέπει να αποφεύγεται για λίγες μέρες πριν και μετά την κάθε συνεδρία αποτρίχωσης, αν και οι νέες συσκευές Laser έχουν εξελιχθεί ώστε να χρησιμοποιούνται με ασφάλεια και το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο λοιπόν, είναι η καλύτερη περίοδος έναρξης του κύκλου των συνεδριών Laser, αφού έτσι διασφαλίζεται αρκετός χρόνος περιορισμένης ηλιοφάνειας για να γίνει άφοβα η αποτρίχωση.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως όταν οι συνεδρίες γίνονται με την κατάλληλη συσκευή Laser και από εξειδικευμένο Ιατρό, επιτυγχάνεται μόνιμη αποτρίχωση με εξαιρετικά υψηλό προφίλ ασφάλειας. Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των Ιατρικών συσκευών Laser βρίσκονται σαφώς σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, από τις συσκευές «τύπου Laser» που χειρίζονται μη Ιατροί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι δερματολόγοι που εφαρμόζουν Laser, πρέπει με σαφήνεια και υπομονή να εξηγούν στους ενδιαφερόμενους τα υπέρ και τα κατά της θεραπείας Laser, αλλά και των άλλων εναλλακτικών μεθόδων αποτρίχωσης.

 

Γεώργιος  Ντούφας

Δερματολόγος  Αφροδισιολόγος

Scroll to Top