Η απώλεια των μαλλιών, προκαλεί αλλαγές της σωματικής εικόνας μας και επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό πολλών ανθρώπων. Η αδυναμία αυτή τους καθιστά ευάλωτους σε διαδόσεις και μύθους που κατά καιρούς επικρατούν σχετικά με το θέμα της πτώσης των μαλλιών. Η διαφώτιση περί των πραγματικών λόγων για τους οποίους πέφτουν τα μαλλιά, είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από ανυπόστατους ισχυρισμούς και απόψεις. Παράλληλα είναι καλό, άτομα με απώλεια μαλλιών, να γνωρίζουν τις θεραπείες που είναι εγκεκριμένες και αποδεδειγμένα βοηθούν, για να προστατεύονται από υποσχέσεις που συχνά διαδίδονται με στόχος το κέρδος.
- Ποιες οι διαφορές της τριχόπτωσης σε άντρες και γυναίκες;
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι αλήθεια πως μόνο οι άνδρες προσβάλλονται από απώλεια μαλλιών και κοινή φαλάκρα. Στην πραγματικότητα η απώλεια μαλλιών είναι σχεδόν εξίσου συχνή στις γυναίκες και στους άνδρες, αλλά ο βαθμός απώλειας διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων.
Στους άνδρες, η απώλεια των μαλλιών της κεφαλής, αρχίζει συνήθως μεταξύ 30 και 40 ετών, ενώ στις γυναίκες αρχίζει μεταξύ 40 και 50 ετών. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, περίπου 50% των ανδρών, παρουσιάζουν σημαντική απώλεια των μαλλιών τους. Στις γυναίκες, το 25% μέχρι την ηλικία των 50 ετών έχει σημαντική απώλεια μαλλιών, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο εμφανής όσο στους άνδρες. Ο λόγος είναι ότι οι γυναίκες χάνουν μαλλιά ομοιόμορφα στο κεφάλι (διάχυτη αλωπεκία) ενώ οι άνδρες χάνουν μαλλιά κατά περιοχές ιδιαίτερα πάνω από το μέτωπο και στην κορυφή του κεφαλιού (ανδρογεννητική αλωπεκία). Επιπρόσθετα οι γυναίκες φροντίζουν καλύτερα από τους άνδρες να καλύπτουν το πρόβλημα τους.
- Πόσο επιταχύνει την τριχόπτωση, η καθημερινή περιποίηση των μαλλιών μας;
Το καθημερινό πλύσιμο και χτένισμα των μαλλιών, δεν επιταχύνει την πτώση των μαλλιών, αν γίνεται προσεκτικά χωρίς να κακοποιούμε το τριχωτό της κεφαλής. Ο ισχυρισμός ορισμένων κατασκευαστών σαμπουάν, ότι τα προϊόντα τους εξολοθρεύουν το μικροοργανισμό demodex που θεωρείται υπαίτιος της πτώσης των μαλλιών, δεν είναι αληθής. Ο εν λόγω μικροοργανισμός δεν αποτελεί αίτιο πτώσης των μαλλιών.
- Η έλλειψη βιταμινών σχετίζεται με την τριχόπτωση;
Είναι γεγονός ότι σοβαρές ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες, οδηγούν σε απώλεια μαλλιών, όμως αυτό στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες είναι ασυνήθιστο. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η διατροφή είναι πλούσια και οι ελλείψεις βιταμινών είναι σπάνιες. Έτσι, άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμινών, βιοτίνης ή ψευδάργυρου πέραν από τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού για να σταματήσουν την απώλεια των μαλλιών τους, δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Αντιθέτως η έλλειψη σιδήρου, αποτελεί την συχνότερη αιτία επίμονης τριχόπτωσης.
- Ποια η σχέση της κυκλοφορίας του αίματος και της τριχόπτωσης;
Ο ισχυρισμός ότι η απώλεια των μαλλιών οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, δεν αληθεύει. Για αυτό, φάρμακα ή μέθοδοι που στόχο έχουν – όπως ισχυρίζονται – να σταματήσουν την πτώση των μαλλιών βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, δεν είναι αποτελεσματικά. Αντίθετα οι περιοχές της φαλάκρας έχουν πολύ καλή αιμάτωση (γι’ αυτό εξάλλου οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών επιτυγχάνουν).
- Ποια είναι τελικά η αιτία της τριχόπτωσης;
Η αιτιολογία της απώλειας μαλλιών είναι σύνθετη. Πολύ συχνά υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένα γονίδιο που ευθύνεται για την κοινή φαλάκρα, αλλά οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων γονιδίων που έχουν κληρονομηθεί και από τους δύο γονείς, μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση.
Η υπερευαισθησία των μαλλιών στις ορμόνες, (τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη), είναι επίσης συχνότατη αιτία πτώσης των μαλλιών.
- Φάρμακα και μεταμόσχευση μαλλιών:
Τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση για την αντιμετώπιση της πτώσης των μαλλιών είναι η φιναστερίδη (Propecia) και η μινοξιδίλη (Regaine). Βοηθούν στην ανάπτυξη νέας τριχοφυΐας και τη συντήρηση της.
Σχετικά με τη μεταμόσχευση μαλλιών, επειδή οι παλαιότερες τεχνικές δεν ήσαν βελτιωμένες όσο οι σημερινές, έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι τα μεταμοσχευμένα μαλλιά, έχουν μια αφύσικη εμφάνιση και κατανομή. Με τις παλαιότερες τεχνικές, τα μοσχεύματα περιελάμβαναν από 8 έως 20 τρίχες. Σήμερα τα μοσχεύματα είναι πολύ μικρότερα και περιλαμβάνουν από 1 έως 4 τρίχες. Η τεχνική αυτή είναι σαφώς καλύτερη δίνοντας ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.
Εκείνο που είναι σημαντικό στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, αφορά στην ποιότητα της θεραπείας που θα προσφερθεί. Πρέπει ο δερματοχειρουργός που θα κάνει τη μεταμόσχευση να είναι εξειδικευμένος και έμπειρος.
Για τους λόγους αυτούς, ασθενείς που θέλουν να κάνουν μεταμόσχευση μαλλιών, θα πρέπει να πληροφορούνται για την εκπαίδευση και κατάρτιση του Ιατρού στον οποίο θα απευθυνθούν.
Γεώργιος Ντούφας
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος